Mashantuck bingo 01 openingsfoto
Het Foxwood Casino van de Mashantucket Pequot-stam in 2009, Ledyard, Connecticut.
Bron: Wikimedia Commons, publiek domein. CC BY-SA 3.0

De Mashantucket Pequot: Voordelen en gevaren van bingo op het reservaat

Door Chief Big Eagle

Richard Hayward, de tribal chairman van de Mashantucket Pequot-stam, heeft in juli van dit jaar na veel touwtrekken een grote bingohal op zijn reservaat kunnen openen. De regering van Connecticut heeft dat lange tijd proberen te verhinderen. De wetgeving van Connecticut verbiedt namelijk prijzen van meer dan 500 dollar bij bingospelen. De Mashantucket Pequot zijn echter sinds 1983 als Indiaanse stam erkend door de federale regering in Washington DC. Richard Hayward hield daarom vol dat op het Mashantucket Pequot Reservaat daardoor de wetten van de staat Connecticut niet van toepassing waren en er toch High stakes bingospelen gehouden konden worden.

Een rechtszaak hierover werd in januari van dit jaar door de stam gewonnen. Toen verklaarde de rechter van het US District Court dat Connecticut niks te zeggen had over de hoogte van de prijzen bij de bingospelen op het reservaat. Op 5 juli was het dan zover: de bingohal werd officieel geopend en er kwamen ongeveer 1.700 mensen om bingo te spelen. De top-prijzen varieerden van 10.000 tot 100.000 dollar.

Richard Hayward hoopt dat van de winsten die de bingobusiness zal maken er een stammuseum en een hotel op het reservaat gebouwd kunnen worden. Samen met het grindafgravingsbedrijf, het maple sugar-fabriekje en het pizzarestaurant op het reservaat verwacht hij dat deze zaken voor een gezonde economie op het reservaat zullen zorgen. Zijn stam van 125 leden, van wie er minder dan de helft op het reservaat wonen, zou zo voldoende werkgelegenheid op het reservaat zelf krijgen.

Dit alles klinkt erg mooi, maar er zijn nogal wat haken en ogen aan. Al vaker is gebleken dat grote sommen geld voor Indianen niet altijd gunstig uitwerken. Bij de Schaghticoke heeft dit bijvoorbeeld ook al tot verdeeldheid en felle conflicten geleid.

En indertijd in Maine, toen de land claim daar de stammen veel geld en land opgeleverd had via een compromisregeling, stond de volgende ochtend het erf van het opperhoofd van de Penobscot-stam vol met de auto’s en trailers van een heleboel long lost Penobscots, die nu ineens ook in het stamlidmaatschap geïnteresseerd waren. Geld trekt overal profiteurs en daarom is high stakes-bingo een gevaar1ijk voordeel voor elke stam.

Uit: De Kiva, 1986, jaargang 23, nr. 6, © Stichting De Kiva