Jubileum-dag 60 jaar De Kiva 21 april 2024

Op zondag 21 april organiseert De Kiva de jaarlijkse Kiva-dag in Heusden (gemeente Asten). Deze dag staat nu in het teken van 60 jaar De Kiva.

Er zullen lezingen zijn, standjes en natuurlijk is de expositie van Jeroen Vogtschmidt te bekijken.

Shoran Piper

SHORAN PIPER

Alvera Sargent

ALVERA SARGENT

Sherry Johnson-Oakes

SHERRY JOHNSON-OAKES

biancamastenbroek

BIANCA MASTENBROEK

Serv Wiemers 2

SERV WIEMERS

Gasten

De gasten voor de Kiva Dag zijn bekend! Hieronder in het kort wie er komen met een korte toelichting. Later zullen we elke gast verder aan jullie voorstellen.

Shoran Piper

De Indiaanse Golden Hill-Paugussett Shoran Piper is de dochter van Chief Big Eagle en nu clanmother en tribal head leader van de Golden Hill Paugussett. Chief Big Eagle (1916-2008) schreef jarenlang in De Kiva artikelen over de vergeten Indianen van de oostelijke Verenigde Staten. Zijn strijd voor federale erkenning van zijn stam heeft tijdens zijn leven niet tot succes geleid, maar zijn dochter zet de strijd voort. Vandaag zal Shoran ons vertellen waar Indianen in het oosten van de Verenigde Staten tegenaan lopen in het dagelijks leven. Indianen worden in de VS immers geassocieerd met prairies, tipi’s, paarden en bizons, een plaatje waar de Oostelijke Indianen net niet in passen. Hoe hou je je volk bij elkaar en je cultuur levend als je omgeving jou niet als Indiaan wil zien?

Alvera Sargent (Konwanahktota)

Alvera is van de Snipe-clan van de Mohawk-natie van Akwesasne, moeder van twee kinderen en grootmoeder van vier kleinkinderen.

Van 1997-2007 heeft ze in verschillende hoedanigheden voor de Akwesasne Freedom School (AFS) gewerkt. Sinds 2007 geeft ze leiding aan de Friends of the Akwesasne Freedom School, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een welvarende toekomst voor de studenten van de AFS. Hier heeft ze de Kanienkeha (Mohawk)-taal en -cultuur nieuw leven ingeblazen.

Op het moment houden medewerkers van de AFS toezicht op een nieuw gebouw van 4.572 m2 voor de studenten en de medewerkers van de AFS. De opening staat voorlopig gepland voor september 2024.

Sherry Johnson-Oakes (Tekawenwine)

Sherry is van de Wolf-clan van de Mohawk-natie, moeder van vier kinderen en oma van tien kleinkinderen.

Sherry heeft meer dan tien jaar in Ganienkeh gewoond. Deze nederzetting werd in 1974 door traditionele Mohawks gesticht in noordelijk New York op oud stamgebied dat de Mohawks weer teruggepakt hadden van de blanken.

Hier studeerde ze hun Great Law, Mohawk-taal en -ceremonie en vele andere traditionele teachings. Het bereidde haar voor op alle vaardigheden die ze nodig had om sinds 2022 de Akwesasne Freedom School te leiden.

Bianca Mastenbroek

Bianca ging na haar studie Techniek en Maatschappij aan de TU in Eindhoven als milieuadviseur werken. Uiteindelijk won het schrijversbloed en in 2008 verscheen haar debuut Vuurproef, een historische roman over heksenvervolging.

In 2017 schreef Bianca Hendrick, de Hollandsche indiaan, een zeer knap geschreven roman over een Hollandse jongen die in het huidige New York opgenomen werd bij de Leni Lenape-Indianen (Delaware). Voor dit boek won ze in 2019 de Thea Beckmanprijs. In 2020 volgden twee mooie romans over de contacten tussen de Wampanoag-Indianen en de eerste Engelse kolonisten, Tisquantum en William en Tisquantum.

Serv Wiemers

Serv Wiemers is als schrijver en diplomaat actief betrokken bij de rechten van inheemse volkeren. De Indianen van Noord-Amerika hebben zijn bijzondere belangstelling en hij schreef verschillende boeken over hen, waaronder Veerkracht: Indianen van nu over de wereld van morgen (2018) en Indianen, beelden van een niet-verdwenen volk (2022).

Serv laat ons aan de hand van veel foto’s zien dat de Indianen vandaag de dag zeker niet verdwenen zijn en dat ze een bruisende, levende cultuur hebben.

Exposities

Wat zijn er veel mooie spullen te zien van en over Indianen. De beroemde schilder Jeroen Vogtschmidt heeft bij onze Kiva-ruimte een permanente expositie van zijn mooiste Indianenschilderijen.

Frans Wojciechowski heeft een uitgebreide verzameling Indiaanse voorwerpen, van sieraden tot tomahawks en van kleding tot Indiaanse pijpen. Zijn mooiste exemplaren worden tentoongesteld. Welkom in ons eigen Kiva-museum!

Daarnaast zijn er nog een paar kleine tentoonstellingen over 60 jaar De Kiva en Indianen en aardbeien.

Open dagen expositieruimte

Markt

De bijeenkomsten van de Kiva staan bekend om het grote aanbod van Indiaans handwerk, muziek, boeken en afbeeldingen. Onze Indiaanse markt heeft een grote variatie aan artikelen, waardoor er voor iedereen wel wat wils is. Omdat we het belangrijk vinden dat Indiaanse boeken en handwerk verspreid worden in Nederland zijn de prijzen lager dan in de meeste winkels in Nederland.

Deelnemende stands zijn: Stichting De Kiva, Stichting NANAI, Bearclaw Native Arts and Crafts, Lost Forest, Jackie’s Tradingpost, Talking Stick vzm, The Dance Craft en René van Druten.

Programma

10.30               Deuren open
10.45-11.00    Welkomstwoord – door Kiva-voorzitter Hugo Vos
11.00-11.45     Lezing Shoran Piper
12.00-12.30    Lezing 60 jaar De Kiva – door Frans Wojciechowski
12.30-13.15     PAUZE

Moment om vragen te stellen over het programma tot nu toe en pauze te houden. Gelegenheid om een hapje te eten, boeken en Indiaans handwerk te bekijken.

13.15-14.00     Lezing Alvera Sargent en Sherry Johnson-Oakes met powerpoint en korte film over de Akwesasne Freedom School
14.15-14.30     Interview met Bianca Mastenbroek
14.30-15.00    Lezing Serv Wiemers
15.00-1545      PAUZE

Moment om vragen te stellen over het programma tot nu toe, praatje te maken met de gasten, exposities te bekijken, standhouders te bezoeken.

15.45-16.00     Quiz
16.00-17.00    Napraten en laatste inkopen markt