Richard Grounds
Op de Kiva Dag van zondag 13 april 2025 geeft Yuchi-taalactivist Richard Grounds een presentatie over het Yuchi Language Project. Dit is een zeer succesvol ‘ímmersion’ taalprogramma waar jonge Yuchi-kinderen de eigen taal weer leren. Grounds startte dit programma in 1994 en is sinds 2000 de Executive Director ervan.
Bij een ‘immersion’ (‘onderdompeling’) aanpak krijgen de kinderen geen traditionele inheemse (Yuchi) taallessen in een onderwijsprogramma dat voor de rest in de koloniale taal (Engels) wordt gegeven, maar wordt het hele onderwijs in alle schoolvakken in de inheemse taal gegeven.
Richard Grounds is Yuchi-Indiaan van Yuchi en Seminole afkomst. Hij is naast zijn werk als Executive Director van het Yuchi Language Project in Sapulpa, Oklahoma, ook hoogleraar aan de Universiteit van Tulsa, Oklahoma. Verder is hij actief in de lokale Yuchi Methodist Church en de Polecat Yuchi Ceremonial Ground. Tenslotte heeft hij zich in de afgelopen decennia in diverse nationale en internationale organisaties ingezet voor het behoud van de inheemse talen in de wereld.
Toen Grounds in 1994 startte met zijn missie om de Yuchi-taal voor het uitsterven te behoeden, waren er nog maar een beperkt aantal stamoudsten die de Yuchi-taal nog spraken.
Momenteel zijn er al enkele tientallen Yuchi-Indianen die de eigen taal weer kunnen spreken. Er zijn zelfs alweer kinderen die met het Yuchi als moedertaal worden opgevoed. Halay Turning Heart, de dochter van Grounds, bijvoorbeeld, heeft als kind zelf de Yuchi-taal via het Yuchi Language Project van de inmiddels overleden stamoudsten geleerd. Zij is nu zelf moeder van vier kinderen en voedt ze met haar Lakota-echtgenoot op met Yuchi als eerste taal.
De Kiva is er trots op dat wij dit belangrijke en succesvolle Yuchi Language Project al jaren financieel en moreel steunen.
Ben Huisjes
Ben Huisjes begon al op vroege leeftijd te tekenen en is daar tot op de dag van vandaag niet mee gestopt. Het tekenen zit hem zogezegd in het bloed. In 1992 besloot hij Ben Art Work in het leven te roepen. Hij is een illustrator met inmiddels een ruime ervaring in het maken van strips, characters, posters, stickers en animaties voor bedrijven als Koninklijke Shell, het ministerie van WVC, Unigarant verzekeringen, Venko BV, NUON, KPN, Noordhoff en vele anderen.
Ben is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door Indianen en daarom besloot hij deze twee passies, tekenen en Indianen, samen te brengen door een stripverhaal over de Blackfeet-Indianen te maken. Ben vindt het belangrijk om goed onderzoek te doen naar zijn onderwerp voordat hij gaat tekenen. Als onderdeel daarvan bezocht hij een powwow van de Blackfeet in Alberta en hij reisde door Montana en Wyoming.
In zijn verhaal op deze Kiva Dag neemt hij ons mee op zijn reis en deelt hij zijn ervaringen bij het maken van zijn stripverhaal.
Frans Wojciechowski
Kiva redactielid Frans Wojciechowski voert ons mee naar het zuidwesten van de Verenigde Staten, naar Arizona en New Mexico en omstreken. In dit gebied maken diverse Indiaanse volken al sinds de tweede helft van de 19e eeuw prachtige sieraden van sterling zilver en halfedelstenen, vooral turkoois. Met name de Navajo en Zuni Indianen staan bekend om hun prachtig zilversmeedwerk, vormgegeven met meestal motieven uit de eigen traditionele cultuur.
Frans heeft zelf een uitgebreide collectie van deze zilversmeedkunst, zoals squash blossom halskettingen, armbanden, bolo ties, broches, ringen, riemen, etc. Een aantal mooie stukken worden tijdens de powerpoint presentatie getoond en zijn in de expositieruimte op de Kiva Dag ook ‘in het echt’ te bewonderen.
Exposities
Wat zijn er veel mooie spullen te zien van en over Indianen. De beroemde schilder Jeroen Vogtschmidt heeft bij onze Kiva-ruimte een permanente expositie van zijn mooiste Indianenschilderijen.
De expositie van Jeroen is ook zaterdag 12 april te bezoeken. De Kiva is dan ook aanwezig.
Frans Wojciechowski heeft een uitgebreide verzameling Indiaanse voorwerpen, van sieraden tot tomahawks en van kleding tot Indiaanse pijpen. Zijn mooiste exemplaren worden tentoongesteld. Welkom in ons eigen Kiva-museum!
Daarnaast zijn er nog een paar kleine tentoonstellingen over 60 jaar De Kiva en Indianen en aardbeien.
Markt
De Indiaanse markt heeft een grote variatie aan artikelen, waardoor er voor iedereen wel wat wils is. De opbrengst komt voor het grootste deel direct of indirect ten goede aan Indianen.
Deelnemende stands zijn: Stichting De Kiva, Stichting NANAI, Bearclaw Native Arts and Crafts, Lost Forest, Jackie’s Tradingpost, Hummingbird Creations, The Dance Craft, Bianca Mastenbroek.
Programma
10.30 uur Deuren open
10.45-11.00 uur Welkomstwoord – door Frans Wojciechowski
11.00-11.45 uur Lezing ‘Yuchi-taal in de moderne maatschappij’ – door Richard Grounds
12.00-12.45 uur Lezing ‘Een reis naar de Blackfeet’ – door Ben Huisjes
12.45-13.30 uur PAUZE
13.30-14.15 uur Lezing ‘Zilversmeedwerk van de Navajo en Zuni’ – door Frans Wojciechowski
14.15-14.45 uur PAUZE
14.45-15.15 uur Quiz om je Indiaanse kennis te testen – door Frans Wojciechowski
15.15-15.30 uur PAUZE
15.30-16.00 uur Loterij t.b.v. Indiaans project en uitslag quiz – door Frans Wojciechowski
16.00-17.00 uur Napraten en laatste inkopen markt